Cum ne putem proteja webcamurile impotriva hackerilor

In ziua de astazi, datorita interconectarii tuturor dispozitivelor electronice realizata prin intermediul internetului riscurile patrunderilor neautorizate in sistemele informatice a crescut exponential. Companiile mari  au creeat propriile departamente care se ocupa de securitatea datelor, recurgand la solutii ca instalarea de softuri antivirus sau la depozitarea datelor in servere cloud aflate in locatii diferite, cei mai expusi ramanand utilizatorii cansnici sau companiile de mici dimensiuni care nu isi  permit sa aloce sume mari pentru securitatea cibernetica.

De exemplu pentru un videochat spargerea sistemelor de securitate si accesul camerelor web de catre persoane neautorizate poate cauza mari probleme privind intimitatea atat pentru utilizatorii marilor platforme cat si pentru modelele din studiouri ca http://www.topaz-studio.ro/.

Modalitati de a proteja webcamurile impotriva intrusilor

Cum ne putem proteja impotriva hackerilorDesi supravegherea utilizatorilor folosind camerele web instalate pe laptopuri sau calculatoare poate parea un scenariu de film, acest lucru se intampla in realitate cu ajutorul unor programe de tip troian ce pot fi accesate de la distanta. Prezenta unui troian este insesizabila , atacatorul putand face absolut orice doreste cu camera web accesata.

Pentru a evita acest gen de probleme este recomandata folosirea unor solutii antivirus cat mai noi si mai complexe care sa fie actualizate periodic, la fel fiind recomandat sa se procedeze si in cazul sistemului de operare si al softului, sa nu se deschida e-mail-uri de la expeditor necunoscuti, sa nu se dea click pe atasamentele acestor mesaje, sa se manifeste prudenta cand se da click pe link-uri trimise pe mail sau in cadrul retelelor de socializare si sa se descarce fisiere doar din surse de incredere.

Ca si modalitate de protectie suplimentara webcam-ul trebuie sa aiba declansatorul inchis, iar in cazul in care acesta lipseste este bine ca aceasta camera web sa fie acoperita cu o bucata de leucoplast.

Exista modalitati de a te proteja impotriva hackerilor?

Cel mai simplu mod este acela de a avea instalat un banal antivirus actualizat periodic, sa se evite descarcarea de atasamente din surse ce nu prezinta incredere. Folosirea contului de administrator trebuie limitata la maxim, iar browserele web si programele care sunt folosite trebuie sa aiba capabilitati de tip “Sandbox” – acest tip de browser izoleaza codul malware de sistemul de operare, evitand in acest mod exploatarea vulnerabilitatilor sistemului.

Se recomanda folosirea versiunilor cat mai recente ale pachetului “Office”, acestea salvand documentele in format XML care impiedica executarea unui cod malware, criptarea discurilor calculatorului devenind obligatorie, in acest fel evitandu-se accesul persoanelor neautorizate la informatiile private.

Parolele trebuie sa fie cat mai lungi si mai complexe, existand in acest sens programe online care genereaza parole care sunt aproape imposibil de spart.

Exista insa si multe alte programe suplimentare ce ne pot proteja calculatorul impotriva patrunderilor neautorizate, cele mai cunoscute fiind:

NoScript este un add-on utilizat pentru browserul Firefox si previne activarea obiectelor Flash sau Java provenite din surse ce nu se regasesc in lista site-urilor sigure creata si aprobata de catre utilizatorul calculatorului.

Trusteer Rapport este un soft anti-malware care impiedica furtul informatiilor personale, fiind util mai ales in cazurile de pishing (site-uri special create care le imita pe cele ale bancilor si cer introducerea de date cu caracter personal).